Hrátky s koncovkami u Džoudyho

povídání a hraní s hostem - Dušanem Holíkem 25.11.2008
Pořad v rámci projektu Návrat koncovky aneb zdravé muzicírování

Trochu netypický pořad zažila čajovna U Džoudyho v Praze 2. Dalo by se říci, že spojoval dvě pojetí pohledu hraní na koncovky a fujary - klasický, reprezentovaný hostem, uznávaným výrobcem fujar a vynikajícím muzikantem Dušanem Holíkem ze Slovenska a náš pohled na koncovku jako symbol nového životního stylu a zdraví. Dvě hodinky opravdu na všechny informace, zajímavosti, ukázky hry a vlastní hraní účastníků nastačili. Dušan předvedl některé ze svých nástrojů (i kuriózních, například skládací didžeridy) a zahrál na ně. Bohužel kvůli počasí přijel autobusem a  už nepobral velkou fujaru. Měl alespoň minifujarky G, na které mistrně předváděl klasiku horalskou i světovou :).  Dušan vydal řadu CD, na kterých hraje s předními světovými hráči. Více o něm nalezne na webu www.dusafujary.sk

V druhé polovině jsme si vyzkoušeli všichni hru na koncovky a fujary. Opět se ukázalo, že přestože někteří hráli poprvé, všechno ladilo a všechny nás hudba spojila dohromady. 

Některé názory, které jsem zaslechl (omlouvám se, pokud to nebude úplně přesně):
-myslel jsem si dojmutí hudbou už vybral v mládí (po Tiché noci na fujaru)
-byl jsem zde na hodně pořadech, ale tohle pro mě mělo asi největší přínos (po skončení, trochu se červenám)

Děkuji Dušanovi, že vláčel až od Zvolena několik kufrů s nástroji. Věřím, že se podaří zorganizovat fujarový koncert v Praze. 
Děkuji i Džoudymu, že setkání umožnil. 

Dušan zde nechal pro případné zájemce malé G fujary (ke kterým si můžete koupit DVD Fujarová škola) i skládací didžeridy E, D, C.

 Miroslav Ešner, 26.11.2008

povídání
naše nástroje jsou vlevo na zemi

Dušan
Dušan

hra

hra


 


nahoru poslední aktualizace dne 26.12.2008